De film

107 Mothers

Lesia zit haar straf uit van jaar in een vrouwengevangenis in Odessa. Ze is net bevallen van haar 1e kind. Nu komt ze in een wereld die alleen bevolkt wordt door vrouwen. Zonder de kleur van hetuniform zouhet soms moeilijk zij om te zien wie wie is.

Tijd: 93 min
Land: Slowakije, Tsjechië
Taal: Russisch, Oekraïens
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Maryna Klimova, Lyubov Vasylyna, Iryna Kiryazeva
Regisseur: Péter Kerekes
Releasedatum: 14/07/2022

Omschrijving

Lesya zit voor de moord op haar man een gevangenisstraf van zeven jaar uit in de Odessa-vrouwengevangenis in Oekraïne. Als haar zoon Kolya daar geboren wordt, mag hij tot zijn derde verjaardag bij de andere kleine kinderen in de gevangenis blijven. Samen leiden ze naar omstandigheden een rustig en gemoedelijk leven. Maar als de derde verjaardag van Kolya nadert en er nog geen opvang voor hem is gevonden, neemt de paniek bij Lesya toe. Bewaakster Iryna spoort haar aan contact te zoeken met haar moeder en zus, zodat zij voor hem kunnen zorgen en hij niet in een opvanghuis terecht komt. Het is het enige sprankje hoop dat ze heeft, terwijl het afscheid aanstaande is. Geïnspireerd op de waargebeurde verhalen van 107 echte moeders in de Odessa-gevangenis.

Recensies

NRC
"Kerekes nam zich voor om alle clichés van gevangenisfilms te mijden: géén naakte gevangenen onder de douche, géén seksuele scènes tussen de vrouwen, géén geweldsuitbarstingen van wrede bewaaksters. Door al die clichés te mijden, kon hij zich concentreren op de kleine details uit het dagelijks leven.”
De Volkskrant
"Juist de beheerste stijl, met zijn schilderachtige, pastelkleurige tableaus, laat de scènes keihard aankomen.”