De film

A World to Shape

Hoe pakken twee bevlogen ontwerpers van de nieuwe generatie, Nienke Hoogvliet (1989) en Dave Hakkens (1988), de grote problemen van deze wereld aan via design?

Tijd: 90 min
Land: Nederland
Taal: Nederlands, Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Nienke Hoogvliet, Dave Hakkens
Regisseur: Ton van Zantvoort
Releasedatum: 30/06/2023

Omschrijving

‘A WORLD TO SHAPE’

Nienke Hoogvliet (1989) en Dave Hakkens (1988) vertegenwoordigen de nieuwe generatie Dutch Designers van dit moment. Deze generatie is doordrongen van het besef dat grondstoffen uitgeput raken, energie schaars is en ook de globalisering dwingt tot nieuwe, kleinschalige productiemethoden. Als makers trekken ze zich niets aan van bestaande grenzen tussen kunst, design en wetenschap.

In a WORLD to SHAPE neemt regisseur Ton van Zantvoort je mee in de vindingrijkheid van deze twee inspiratievolle Dutch designers. Het zijn anders denkende mensen die ieder op een eigen wijze de wereld proberen te verbeteren.

De missie van Nienke is om de op één na meest vervuilende industrie ter wereld – de kledingindustrie – te verduurzamen. Momenteel werkt zij aan de verschillende duurzame toepassingen van zeewier, zoals verf gemaakt uit zeewier.

Daves ambitie is niet minder groot: in zijn project Kamp zet hij een woon/werk gemeenschap op met een minimale carbon footprint. Deze gemeenschap bouwt hij van scratch af aan op, in Portugal waar hij negen hectare land heeft gekocht. Hij maakt een blauwdruk voor een nieuwe samenleving en deelt alles open source, zodat iedereen het kan overnemen en verbeteren en het systeem wereldwijd toepasbaar is. Waar veel mensen problemen zien, zien Nienke en Dave oplossingen. Hoe realistisch zijn hun ambities?
We volgen Dave en Nienke tijdens hun uitdagende zoektocht.

Met aansluitend een Q&A met filmmaker Ton van Zantvoort