De film

Anselm

Deze unieke filmervaring duikt diep in het werk van Anselm Kiefer en onthult zijn levenspad, inspiratie en creatieve proces. Het verkent zijn fascinatie voor mythe en geschiedenis.

Tijd: 93 min
Land: Duitsland
Taal: Duits, Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Anselm Kiefer (Zichzelf)
Regisseur: Wim Wenders
Releasedatum: 26/10/2023

Omschrijving

Anselm beschrijft het leven en het oeuvre van de Duitse schilder en beeldhouwer Anselm Kiefer (1945), een van de grootste naoorlogse kunstenaars. Regisseur Wim Wenders neemt ons mee op een boeiende reis in de wereld van de kunstenaar. Kiefers werk zit vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen en wetenschappelijke theorieën. In 1969 werd hij bekend door de fotoreeks Besetzungen, een serie zelfportretten waarop hij de Hitlergroet bracht, als commentaar op het naoorlogse Duitsland waar over het fascisme voornamelijk nog werd gezwegen. Tot op de dag van vandaag maakt hij in zijn atelier in Frankrijk mega-installaties en architectonische constructies, tot aan ondergrondse crypten toe.

De film bevat dramatische heropvoeringen met twee acteurs - Wenders' jonge neef Anton Wenders en Kiefer's zoon van middelbare leeftijd Daniel Kiefer - die Kiefer op verschillende leeftijden vertolken, terwijl de oudere Kiefer zichzelf speelt. Het zijn subtiele ensceneringen met de acteurs die figuratieve poses uit Kiefers werk aannemen. Maar de kunst zelf is de ware ster van de film. Wenders laat de camera langzaam door de sculpturen en schilderijen van Kiefer bewegen, met bijzondere aandacht voor de gestapelde structuren, gipsen jurken en immense schilderijen. Een bijzonder portret en een unieke filmervaring.

Recensies

VPRO Cinema
"Fraaie, impressionistische documentaire”
NRC
"Fascinerende collage die Kiefers werk tastbaar maakt”

THUIS KIJKEN?

Deze film is ook thuis te bekijken via

Picl