De film

Apocalypse Now: Final Cut

Apocalypse Now, een film over de waanzin van de Vietnamoorlog wordt omschreven als een oorlog op zich. Cinecitta vertoont de nieuwe 4K gerestaureerde versie van de film.

Tijd: 213 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels, Frans, Vietnamees
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Marlon Brando, Martin Sheen,Robert Duval,Frederic Forrest Sam Bottoms: Lance B. Johnson, Laurence Fishburne, Dennis Hopper, Harrison Ford,Albert Hall, G.D. Spradli
Regisseur: Francis Ford Coppola
Release Date: 1979

Omschrijving

“Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.” Francis Ford Coppola”s oordeel over Apocalypse Now mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen.

De film volgt legerkapitein Willard die tijdens de Vietnam oorlog wordt aangesteld om de verloren geraakte Kolonel Kurtz op te sporen. Kurtz houdt zich ergens in de bossen van Cambodja op waar hij een eigen kolonie heeft gesticht. Willard gaat hem per boot zoeken waarbij hij gezelschap krijgt van een markant groepje soldaten: een jongeling, een neuroot, een oudere kaptein en een surfer die beter thuis had kunnen blijven. Hun zoektocht brengt hen langs de meest vreemde plekken en vreemde figuren. Langzaam beginnen zij de ellende van de oorlog te doorzien. Voor ze het weten is het meer een kwestie van overleven dan van het vinden van Kurtz.

Coppola vertaalde Joseph Conrad's roman \"Heart of Darkness\" van Congo naar de wereld van Vietnam en creëerde hiermee één van de meest spraakmakende films uit de filmgeschiedenis. De perikelen rondom de productie zijn berucht en indrukwekkend vastgelegd door Eleanor Coppola in de documentaire 'Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse'. Die documentaire is ook eenmalig bij Cinecitta te zien op 20 april.