De film

Balloon

Het zijn de jaren tachtig in China. De eenkindpolitiek is onlangs ingevoerd en Dargye en Drolkar leiden een rustig leventje. Maar als hun twee jongste zoons de laatste condooms als ballonnen hebben opgeblazen, voltrekt zich een ongemakkelijk doch komisch drama

Tijd: 103 min
Land: Tibet
Taal: Chinees, Tibetaans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Sonam Wangmo, Yangshik Tso, Jinpa
Regisseur: Pema Tseden
Releasedatum: 21/04/2021

Omschrijving

Het zijn de jaren tachtig in China. De eenkindpolitiek is onlangs ingevoerd en Dargye en Drolkar leiden een rustig leventje in de uitgestrekte graslanden van Tibet met hun drie kinderen. Maar als hun twee jongste zoons de laatste condooms als ballonnen hebben opgeblazen, voltrekt zich een ongemakkelijk doch komisch drama.

Het dorp is in rep en roer: niet alleen vanwege de twee onstuimige zoontjes die de condooms van hun ouders als ballonnen hebben opgeblazen. Maar ook omdat het echtpaar al drie zoons heeft, en nog meer kinderen mag niet van China’s eenkindpolitiek. De oplossing lijkt misschien simpel, maar Dargye is net zo hitsig als zijn rammetjes dus er moet gauw een nieuw voorbehoedsmiddel worden gevonden.

Het gebrek aan en gesprek over condooms veroorzaakt verlegenheid binnen de traditionele boeddhistische gemeenschap. De harmonie binnen het gezin is verstoord en de familie wordt bovenal voor een precair dilemma gesteld: wat doet er meer toe in het leven, de ziel of de realiteit?

Balloon werd op het filmfestival van Venetië genomineerd voor de Orizzonti Award voor Beste Film. Regisseur Pema Tseden was de eerste Tibetaanse student die werd toegelaten aan de prestigieuze Beijing Film Academy. Hij draagt de Tibetaanse cinema nagenoeg in zijn eentje en kreeg daar al veel internationale erkenning voor.

“Tseden bespeelt vaardig een veelheid aan registers, vrolijk en melancholisch tegelijk.” – Het Parool