De film

Birdman

Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots! Daarom vertoont Cinecitta drie hedendaagse klassiekers die belangrijk zijn geweest voor de filmgeschiedenis. Alle films worden ingeleid door gerenommeerde journalisten van de Volkskrant en de Filmkrant.

Tijd: 119 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone, Zach Galifianakis, Naomi Watt.
Regisseur: Alejandro González Iñárritu
Releasedatum: 13/08/2024

Omschrijving

Cinecitta viert feest en dat moet natuurlijk groots!
In 2014 is Cinecitta na een grondige renovatie en verbouwing die twee jaar duurde, heropend. We gaan dit lustrum in de maand augustus vieren met veel evenementen op het gebied van film, food en beleving. Daarom vertoont Cinecitta drie hedendaagse klassiekers die belangrijk zijn geweest voor de filmgeschiedenis. Alle films worden ingeleid door gerenommeerde journalisten van de Volkskrant en de Filmkrant.

Vanwege de feestmaand zullen alle tickets voor slechts de helft prijs te koop zijn.

Hedendaagse filmklassiekers
In de afgelopen tien zijn er duizenden films in premières gegaan. Films die onze bezoekers en wijzelf voor altijd in ons hoofd en hart zullen meedragen. Cinecitta vertoont in augustus drie films die belangrijk zijn geweest voor het filmtheater en de hedendaagse filmgeschiedenis. Alle drie de films zullen worden ingeleid door gerenommeerde journalisten van de Volkskrant en de Filmkrant.

Birdman - Dinsdag 13 augustus 20:15 uur
In het jaar dat Cinecitta weer open ging, was Birdman bij Cinecitta te zien. De film wist later maar liefst liefst vier Oscars te winnen waaronder die voor beste film en beste regie. De film is buitengewoon ingenieus in beeld gebracht, als één lang shot waarin de camera moeiteloos overal langs, tussendoor en doorheen zweeft.

Birdman vertelt het verhaal van acteur Riggan Thomson (Michael Keaton). Ooit wereldberoemd door zijn rol als een iconische superheld, nu worstelt hij met een toneelstuk op Broadway. In de aanloop naar de première gaat hij de strijd aan met zijn ego en probeert hij zijn familie, zij carrière en zichzelf weer op de rails te krijgen. De film is een postmodern, meta-meesterwerk over acteren, roem en zelfrespect met een fantastische score, die vooral bestaat uit geïmproviseerde percussieklanken. Birdman is onvoorspelbaar, hallucinerend en zeker voor regisseur Iñárritu (Babel, Biutiful, The Revenant) opvallend grappig.

Met inleiding door Volkskrant journalist Kevin Toma
Voorafgaand aan de vertoning zal Kevin Toma een inleiding geven. Kevin begon met het schrijven van filmrecensies voor de Filmkrant. Sinds 2007 is hij filmjournalist voor onder meer de Volkskrant. Daarnaast verzorgt hij filmcursussen en lezingen door het hele land. Hij verzorgde bij Cinecitta de cursusreeksen De Kracht van Filmmuziek, Film als Filosofie en Film en Architectuur.

Recensies

Algemeen Dagblad
"Birdman is duizelingwekkend goed”