De film

Blackbird Blackbird Blackberry

Charmant en eigenwijs liefdesverhaal waarin de ongebonden Etero tegen alle conventies in op een seksuele ontdekkingstocht gaat.

Tijd: 110 min
Land: Georgië, Zwitserland
Taal: Georgisch
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Temiko Chinchinadze, Eka Chavleishvili, Pikria Nikabadze, Anka Khurtsidze, Tamar Mdinaradze, Lia Abuladze
Regisseur: Elene Naveriani
Releasedatum: 22/02/2024

Omschrijving

Deze subtiele parel van een film is gebaseerd op de gevierde roman van feministisch schrijfster Tamta Melashvili.

Etero koestert haar vrijheid even veel als haar winkel en de bramen die ze plukt. In haar Georgische dorp is ze het middelpunt van geroddel omdat ze geen man heeft, maar toch is ze trots op haar onconventionele leven. Tot ze, na een bijna-doodervaring, als een blok voor leverancier Murman valt. Na 48 jaar maagdelijkheid en ongebondenheid komt Etero plots in een gepassioneerde seksuele wervelwind terecht, waarna ze voor de onvermijdelijke keuze komt te staan: alleen door of samen? Met veel charme en schilderachtig camerawerk verandert dit internationaal geprezen portret van een eigenwijze vrouw tussen het plezier van seksuele ontdekking en de bevrijdende zelfstandigheid van alleen zijn.

Het is een portret van een oudere vrouw en haar plaats in de samenleving, dat de subtiele nuances van traditie en moderniteit in het hedendaagse Georgië goed weet af te tasten. Met Eka Chavleishvili in een boeiende hoofdrol waarin ze geduldig en gevoel omgaat met het onderwerp. Deze Film werpt licht op een sterk en prachtig leven dat vaak onterecht onzichtbaar blijft.

Recensies

VPRO Cinema
"Mooie lome mijmerfilm”
NRC
"In ‘Blackbird Blackbird Blackberry’ is het seksuele ontwaken van een vrouw op leeftijd niet de kern van het verhaal”
Trouw
"Kleine gebaren en grote emoties”
de Volkskrant
"‘Blackbird Blackbird Blackberry’ is een fraai portret van een leven dat opnieuw tot bloei komt na een bijna-doodervaring”