De film

Blood Simple

Het duo Ethan en Joel Coen (the Coen Brothers) hebben veel briljante films gemaakt. Omdat precies veertig jaar geleden hun debuutfilm Blood Simple (1984) in de filmtheaters verscheen, zal Cinecitta in juli iedere vrijdag een film uit rijke oeuvre vertonen.

Tijd: 96 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: John Getz, Frances McDormand en M. Emmet Walsh
Regisseur: Joel, Ethan Coen
Releasedatum: 19/07/2024

Omschrijving

The Coen Brothers retrospectief
Het broederlijke filmduo Ethan en Joel Coen (the Coen Brothers) hebben stuk voor stuk briljante films gemaakt, propvol met taalvondsten, filmliefde en ontsporende handelingen. Omdat precies veertig jaar geleden hun debuutfilm Blood Simple (1984) in de filmtheaters verscheen, zal Cinecitta in juli iedere vrijdag een film uit hun rijke oeuvre vertonen. Het programma opent met de 4K-restauratie van hun debuutfilm Blood Simple (1984) en er zal vervolgens iedere week een film uit een ander decennium te zien zijn.

Blood Simple
Met Blood Simple leverden Joel en Ethan Coen gelijk hun zwart-komische visitekaartje af. Een café-eigenaar in een klein dorpje in Texas ontdekt dat zijn vrouw een affaire heeft met één van zijn werknemers en schakelt een privédetective in om de twee te vermoorden. Die blijkt alleen niet al te slim. Wanneer er een lijk wordt ontdekt, ontstaat een complex web van bedrog en dubbele agenda’s en is het een kwestie van tijd voordat er meer slachtoffers vallen. De plotlijnen raken ingenieus vervlochten, met sterk spel van onder andere Frances McDormand (Fargo), die hier haar speelfilmdebuut maakt.

Recensies

VPRO Cinema
"Toont al de flair waarmee de Coens later de ene na de andere prachtfilm zouden gaan afleveren”