De film

Cairo Conspiracy

We maken kennis met Adam, die verstrikt raakt in een machtsstrijd binnen de religieuze en politieke elites van Egypte. Een spannende spionagethriller die een inkijkje geeft in een verborgen wereld.

Tijd: 121 min
Land: Egypte, Zweden
Taal: Arabisch
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakrim, Makram Khoury, Mehdi Dehbi
Regisseur: Tarik Saleh
Releasedatum: 27/04/2023

Omschrijving

In Cairo Conspiracy maken we kennis met Adam, die verstrikt raakt in een machtsstrijd binnen de religieuze en politieke elites van Egypte. De nieuwe film van Tarik Saleh (The Nile Hilton Incident) is een spannende spionagethriller die een inkijkje geeft in een verborgen wereld.
De eenvoudige vissersjongen Adam (Tawfeek Barhom) wordt toegelaten op de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Caïro, baken van de soennitische islam. Als de grootimam plotseling overlijdt, blijken de moslimbroeders en de Nationale Veiligheidsdienst tegengestelde belangen te hebben. Zonder het te weten wordt Adam gerekruteerd om de keuze voor de nieuwe grootimam te beïnvloeden. Als hij achter de waarheid komt, zit hij gevangen tussen twee vuren.

Cairo Conspiracy werd bekroond voor het beste scenario op het Filmfestival van Cannes. De film is door Zweden (thuisland van regisseur Saleh) ingestuurd als Oscarkandidaat voor Beste Buitenlandse Film.

Recensies

VPRO Cinema
"Sterke politieke thriller”
de Volkskrant
"Fraaie, knap geschreven thriller”