De film

C’è ancora domani

Stijlvol en krachtig drama over een huisvrouw in het Rome van 1946, die de eerste stappen zet om zich te onttrekken aan de tirannie van haar man.

Tijd: 108 min
Land: Italië
Taal:
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Valerio Mastandrea, Vinicio Marchioni, Giorgio Colangeli
Regisseur: Paola Cortellesi
Release Date: 2023

Omschrijving

Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano’s ziekelijke vader in een souterrain woning in een typisch Romeins hofje. Het is 1946 en Rome balanceert tussen de roes over de bevrijding en de tekortkomingen van de afgelopen oorlogsjaren. Delia berust in haar traditionele rol van echtgenote en moeder die de eindjes aan elkaar moet knopen. Ivano, de patrias familias, hardwerkend om het beetje geld thuis te brengen laat geen gelegenheid voorbij gaan om dit te vertellen, soms minachtend en soms hardhandig. Hij heeft alleen ontzag voor zijn manipulerende vader, voor wie Delia een makkelijke verzorgster is.
Het is lente en de familie is opgewonden over de verloving van hun dochter Marcella met een jongen uit de middenklasse. Delia ziet dit als Marcella’s kans om hetzelfde lot te ontlopen. Maar alles verandert wanneer Delia een mysterieuze brief ontvangt die haar moed aanwakkert om te streven naar een beter leven – en niet alleen voor zichzelf… Geïnspireerd door de verhalen van grootmoeders en overgrootmoeders.

C’e Ancora Domani is de eerste speelfilm geregisseerd door Paola Cortellesi. Zij wordt algemeen beschouwd als één van de meest veelzijdige artiesten in de Italiaanse filmwereld, Paola Cortellesi is actrice, scenarioschrijver en auteur, tevens winnares van diverse David di Donatello Awards. Ze maakt haar regiedebuut met een origineel drama dat zich afspeelt in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Recensies

Trouw
"Gevecht tegen het patriarchaat'”
NRC
"Inventieve scènes en een ontroerende climax”
de Volkskrant
"‘C’è ancora domani’, over machocultuur en geweld tegen vrouwen, was in Italië een megasucces”
de Protagonisten
"Deze authentieke film verdient volle zalen”