De film

Close

Lukas Dhont maakt met Close een tedere en hartverscheurende film over vriendschap en verantwoordelijkheid. Over twee jongens voor wie alles in één keer verandert en een zoektocht begint naar begrip en acceptatie.

Tijd: 105 min
Land: België, Frankrijk, Nederland
Taal: Frans, Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker, Léon Bataille, Kevin Janssens, Igor van Dessel, Marc Weiss
Regisseur: Lukas Dhont
Release Date: 2022

Omschrijving

Met zijn tweede film won regisseur Lukas Dhont (Girl, 2018) de prestigieuze Grand Prix van het Film Festival Cannes 2022.

Leo en Remi, 13, zijn onafscheidelijke vrienden zo lang ze zich kunnen herinneren. Hun vriendschap is vrolijk en intens. Ze brengen samen een eindeloze zomer door voor ze beginnen aan de middelbare school. Voor het eerst roept hun voorheen zo vanzelfsprekende vriendschap vragen op. Lukas Dhont maakt met Close een tedere en hartverscheurende film over vriendschap en verantwoordelijkheid. Over twee jongens voor wie alles in één keer verandert en een zoektocht begint naar begrip en acceptatie.

Met een minimum aan dialoog toont de film hoe weinig er nodig is om een hechte band te verbreken en hoe ingrijpend de gevolgen kunnen zijn. Close is groots in zijn subtiliteit; het is ontroerend en krachtig tegelijk. Close won de publieksprijs tijdens de 4e editie van het 013 Cinecitta International Film Festival.

“Dhonts gelaagde, prachtig gedraaide werk, dat een heel jaar van wisselende seizoenen beslaat, gaat over verraad, schaamte, ontkenning, liefde en uiteindelijk genezing en groei ... Verbluffend.” Leslie Felperin, The Hollywood Reporter