De film

Dalva

Verpletterende debuutfilm over de twaalfjarige Dalva die moet leren dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht.

Tijd: 87 min
Land: België, Frankrijk
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Zelda Samson, Fanta Guirassy, Alexis Manenti, Marie Denarnaud
Regisseur: Emmanuelle Nicot
Releasedatum: 04/05/2023

Omschrijving

Dalva is het verpletterende speelfilmdebuut van de Belgische schrijver en filmmaker Emmanuelle Nicot, dat op het recente International Film Festival Rotterdam met overmacht de publieksprijs won. Nicot maakte een zowel ontroerend als schrijnend portret over de twaalfjarige Dalva die moet leren dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht.

Dalva woont alleen met haar vader. Tot de politie hun huis op een avond binnenvalt, en haar onder jeugdbescherming plaatst. Dalva is niet zoals andere twaalfjarige meisjes. Ze gedraagt en kleedt zich als een volwassen vrouw, en snapt totaal niet waarom ze zo ruw van haar vader werd weggerukt. Met hulp van haar kamergenoot Samia en haar begeleiders in de opvang zal ze moeten leren om weer kind te worden. Gaandeweg begint ze dankzij hen te begrijpen dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en dat ze een heel ander trauma te verwerken heeft dan de plotselinge breuk. Dalva is het verpletterende regiedebuut van Emmanuelle Nicot, die na de wereldpremière in Cannes alom geprezen werd voor de subtiele en oprechte manier waarop ze een zeer shockerend onderwerp heeft verfilmd.

De film wordt op 10 mei ingeleid door Gerlinda Heywegen onder de noemer Focus op Film

Recensies

VPRO Cinema
"Sterk debuut van de Belgische Nicot”
de Volkskrant
"De impact van jarenlang misbruik in het treffende ‘Dalva’: pijnlijker wordt het niet, kán het ook niet”
NRC
"De film is schurend en confronterend”