De film

De Terugreis

Een verbitterde man rijdt met zijn vrouw die aan dementie lijdt, naar Spanje om een laatste bezoek te brengen aan een stervende vriend. Maar naarmate hun reis vordert, begint hij langzaam zachter te worden en herontdekt hij de betekenis van liefde.

Tijd: 98 min
Land: België, Nederland
Taal: Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Martin van Waardenberg, Leny Breederveld, Janni Goslinga, Trudy de Jong, Paul Kooij
Regisseur: Jelle de Jonge
Releasedatum: 21/03/2024

Omschrijving

Martin van Waardenberg en Leny Breederveld spelen de hoofdrollen in een melancholische, maar ook humoristische roadmovie waarin herinneringen, jarenlange liefde en acceptatie van veranderingen centraal staan.

Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

Recensies

de Volkskrant
"‘De terugreis’ is een ontroerende tragikomedie over een ouder wordend echtpaar, die nooit voorspelbaar wordt”
NRC
"‘De Terugreis’: bekende maar voortreffelijke coming-of-late-age-film”