De film

The Waste Land inclusief Q&A regisseur

Het meest legendarische gedicht allertijden is The Waste Land van T.S. Eliot. Honderd jaar geleden geschreven, inspireert nog veel schrijvers en filosofen. The Waste Land is een film die diep ingaat op het complexe weefsel van het beroemde gedicht.

Tijd: 105 min
Land: Nederland
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Ilja Leonard Pfeijffer
Regisseur: Chris Teerink
Releasedatum: 09/05/2024

Omschrijving

Docu Dinsdag - spraakmakende documentaires
Met regelmaat vertoont Cinecitta op dinsdagen spraakmakende, aangrijpende documentaires. Op 7 mei om 19:00 uur zal The Waste Land worden vertoond. Een documentaire over het meest legendarische en baanbrekende gedicht allertijden The Waste Land van T.S. Eliot. Achteraf zal er een nagesprek zijn met de regisseur Chris Teerink.

De film The Waste Land
We leven in onzekere tijden waarvan richting noch betekenis zich makkelijk in woorden laat vatten. Documentairemaker Chris Teerink zag parallellen met het beroemde gedicht The Waste Land (1922) van T.S. Eliot. Het is meer dan honderd jaar oud, en al meer dan honderd jaar buigen lezers, letterenwetenschappers en andere exegeten zich over de betekenis ervan. Waar The Waste Land over gaat kan niemand eigenlijk zeggen.

Regisseur Teerink wilde onderzoeken of het “überhaupt mogelijk” was een film over het gedicht te maken. Hij ziet Eliots magnum opus als een “multiversum van voortdurende wisselende perspectieven, tijden en zelfs talen” – een gedicht dat je voortdurend op het verkeerde been zet, vanaf de beginregel: ‘April is the cruelest month’. Onder anderen Ilja Leonard Pfeijfeer, Richard Sennett en de econoom Guy Standing praten over onzekere tijden, de grenzen van het vooruitgangsdenken, de poëzie van Eliot en nieuwe manieren van denken voor een instabiele wereld.

Over de regisseur Chris Teerink
Chris Teerink (1966) is filmer, fotograaf en editor. Hij maakte documentaires over beeldende kunst (Sol Lewitt, 2012) en de oprichter van de Film Anthology Archives in New York, Jonas Mekas (In the Shadow of the Light, 2007). Ook trok hij naar Oost-Europa voor een documentaire over het leven en de muziek van de Hongaarse minderheid in Roemenië (Songs Along a Stony Road, 2011).

Recensies

Trouw
"Uniek, ritmisch verslag”