De film

Down to Earth

Een familie reist de wereld rond op zoek naar een nieuwe kijk op het leven.

Tijd: 91 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast:
Regisseur: Renata Heinen, Rolf Winters
Release Date: 2015

Omschrijving

Om meer grip op het leven te krijgen en zich een tijdje te distantiëren van de kapitalistische wereld, besluiten Renata Heinen en haar partner Rolf Winters in 2010 met hun drie kinderen naar een indianenstam in Noord-Amerika te verhuizen. Dit blijkt slechts het begin van een veel grotere reis over de hele wereld.

Down to Earth was geen gepland project. Toen filmmakers Renata en Rolf de beslissing namen om hun kosmopolitische leven te verruilen voor de Indianenstam in Upper Michigan, wilden ze alleen een andere manier van leven vinden voor hun kinderen om op te groeien. Ze hadden toen geen idee dat dit nog maar het begin was van een veel grotere reis, laat staan dat ze een film zouden maken. Tijdens hun vijfjarige reis leven ze samen met enkele van de oudste inheemse gemeenschappen op de planeet. Ze leggen hun ontmoetingen met de oudere stamleden vast die nog nooit eerder zijn gefilmd of geïnterviewd. Zonder crew of schema, slechts één rugzak en één camera per stuk.

De roeping om hun ontmoetingen tijdens de reis vast te leggen kwam drie jaar later, toen Renata en Rolf zich realiseerden hoe de diepgaande wijsheid van de ouderlingen mensen over de hele wereld zou kunnen beïnvloeden. Down to Earth behoorde in 2015 tot de twintig meest bezochte films van Nederland. Dit leverde de documentaire de Kristallen Filmprijs op.