De film

Dune: Part One (2021)

Het Boek Dune gold lang als onverfilmbaar. In het verleden beten twee regisseurs hun tanden er al op stuk. Daardoor liet de Canadese Hollywood-regisseur Denis Villeneuve zich niet ontmoedigen. Hij bracht in 2021 een zeer succesvolle Dune: Part One uit.

Tijd: 155 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Timothée Chalamet, Rebecca Fergusson, Sharon Duncan-Brewster, Oscar Isaac, Josh Brolin, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, David Dastmalchian, Chang Chen, Charlotte Rampling, Jason Momoa, Javier Bardem
Regisseur: Denis Villeneuve
Releasedatum: 08/02/2024

Omschrijving

Vanaf 29 februari is Dune: Part Two in de Nederlandse filmtheaters te zien en omdat Dune: Part Two letterlijk verder gaat waar deel 1 eindigde, is kennis hiervan essentieel om volledig van het tweede deel te kunnen genieten. Cinecitta vertoont daarom vanaf donderdag 8 februari ook Dune: Part One

op vrijdag 1 maart zal er een speciale vertoning zijn. Dan zijn Dune: Part One en Dune: Part Two achter elkaar te zien met voorafgaand een inleiding van Filmkrant-journalist Hugo Emmerzael.

De film Dune is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van de Amerikaanse schrijver Frank Herbert uit 1965. Hij schiep een mythische, toekomstige wereld. Als een boek onverfilmbaar werd genoemd, dan is het Dune wel. In het verleden beten twee regisseurs (Alejandro Jodorowsky in 19974 en David Lynch in 1984) hun tanden er al op stuk, hun films werden legendarische mislukkingen. Daardoor liet de Canadese Hollywood-regisseur Denis Villeneuve zich niet ontmoedigen. Hij bracht in 2021 een zeer succesvolle Dune: Part One uit die zowel door het publiek als door de critici enorm enthousiast werd ontvangen.

Dune: Part One vertelt het mythische verhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.