De film

Een ochtend met… lokale makers: Lidi Toepoel

In ons programma "Een avond met... lokale makers" vertonen wij films van lokale filmmakers met aansluitend een vraaggesprek.

Tijd: 45 min
Land:
Taal:
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Hetty Heyting (De Familie Knots, Sinterklaas film), Frits Lambrechts (Het geheime dagboek van Hendrik Groen, Alfred J. Kwak), Christanne de Bruijn (De Dirigent), Rob van Gestel, Lonne Gosling, Sepp Heerens, Mila van Groeningen (Mees Kees, Engel), Duncan Meijering, Jan van Erven Dorens en Nash van Rijzingen.
Regisseur:
Release Date: 2023

Omschrijving

In ons programma Een avond met... lokale makers vertonen wij films van lokale filmmakers met aansluitend een vraaggesprek.
Vanwege de kinderfilm Zoentjesdief is het programma ditmaal aangepast in Een ochtend met... Lidi Toepoel

Programma
10.30 | Vertoningen Zoentjesdief, De Laatste Brugwachter, Koeboy
11.00 | Q&A met Lidi Toepoel
11.15 | Einde

Zoentjesdief
Amy gaat speels om met de dementie van haar oma. Totdat ze haar op een dag verloren en verward aantreft. Ze besluit haar oma te helpen een moment van geluk terug te vinden.
De film is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Mientje, de oma van filmmaakster Lidi Toepoel, die met dementie in een verpleeghuis woonde en daar verliefd werd.

In de film spelen onder andere de bekende Nederlandse acteurs Hetty Heyting (De Familie Knots, Sinterklaas film), Frits Lambrechts (Het geheime dagboek van Hendrik Groen, Alfred J. Kwak) en Christanne de Bruijn (De Dirigent).

Zoentjesdief won al diverse internationale prijzen:
-Beste Korte Film, Festival Internacional de Cine para Niños, Mexico.
-Beste Film & Publieksprijs Beste Film, Internationaal Kortfilmfestival Kalmthout, België.
-Beste Regisseur, Falvaterra Film Festival, Italië.
-Beste Script, Children’s International Filmfestival of Wales, Groot-Brittannië.
-top 3 Beste Nederlandse korte film Cinekid, Nederland.
Zoentjesdief is internationaal op vele grote filmfestivals vertoond (oa in Japan, Amerika, Italië, Griekenland, Mexico, Duitsland, Noorwegen, Polen, India, China, Canada en Frankrijk).

De laatste brugwachter
De brugwachter van de Piushaven wil graag met pensioen gaan. Maar is er iemand die het van hem over wil nemen? Ondertussen probeert Daans moeder uit alle macht de eindjes aan elkaar te knopen, terwijl kleine Daan besluit het heft in eigen handen te nemen...

Cast: Rob van Gestel, Lonne Gosling en Sepp Heerens.

De laatste brugwachter ging in Tuschinski, Amsterdam, in première en draaide daarna als voorfilm in de Brabantse bioscopen. Wereldwijd is de film vertoond op vele internationale festivals (o.a. in India, Engeland, Colombia, Canada, Marokko, Schotland, Venezuela, Servië, Albanië, Spanje, Amerika en Tenerife).

Koeboy
Een boer raakt in financiële problemen en probeert zijn boerderij te redden door te gaan vloggen. Maar of dat nu de oplossing is?

Cast: Mila van Groeningen (Mees Kees, Engel), Duncan Meijering, Jan van Erven Dorens en Nash van Rijzingen.

Koeboy won de prijs voor Beste Film tijdens de wedstrijd 48 hour Cinekid. En won daar ook de Publieksprijs (van volwassenen én kinderen) Beste Cinematografie, Beste Montage, Beste Acteur en werd genomineerd voor Best Script, Beste Regie, Beste Muziek en Beste Sound Design.
Onlangs won de film nog de prijs voor ‘Beste Korte Film’ op het filmfestival PLAY – Festival Internacional de Cinema Infantil & Juvenil in Lissabon, Portugal.