De film

Fabian Oder der Gang vor die Hunde

Voor zijn verfilming van Erich Kästners autobiografische interbellum-klassieker ‘Fabian’ smeedt de regisseur uit een breed scala aan filmische middelen een stijlvol geheel, waarin intieme momenten en hectische ensceneringen elkaar in hoog tempo opvolgen.

Tijd: 176 min
Land: Duitsland
Taal: Duits
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Saskia Rosendahl, Tom Schilling, Albrecht Schuch
Regisseur: Dominik Graf
Releasedatum: 12/05/2022

Omschrijving

Berlijn, 1931. Overdag werkt Jakob Fabian op de reclameafdeling van een sigarettenmerk maar ’s nachts struint hij het nachtleven van Berlijn af met zijn rijke vriend Labude. Nadat Fabian kennismaakt met de zelfverzekerde Cornelia, lukt het hem om voor een kort moment zijn pessimistische instelling te vergeten. Hij valt als een blok voor Cornelia maar tegelijkertijd krijgt hij de harde klap van de werkelijkheid: hij wordt ontslagen. Het contrast tussen zijn nieuwe omstandigheden en die van Cornelia, die flink stappen maakt in haar carrière dankzij een gecharmeerde baas, begint zijn tol te eisen. Het is echter niet alleen zijn wereld die uit elkaar valt.

Regisseur Dominik Graf, in 2013 is waarschijnlijk de productiefste en veelzijdigste film- en televisiemaker van Duitsland. Voor deze meeslepende verbeelding van Kästners autobiografische interbellum-klassieker Fabian smeedt hij uit een breed scala aan filmische middelen een eigenzinnig en stijlvol geheel, waarin intieme momenten en hectische ensceneringen elkaar in hoog tempo opvolgen − alsof de geschiedenis nog kan worden ingehaald.