De film

Fargo

Het duo Ethan en Joel Coen (the Coen Brothers) hebben veel briljante films gemaakt. Omdat precies veertig jaar geleden hun debuutfilm Blood Simple (1984) in de filmtheaters verscheen, zal Cinecitta in juli iedere vrijdag een film uit rijke oeuvre vertonen.

Tijd: 98 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Frances McDormand, Steve Buscemi en William H. Macy
Regisseur: Joel, Ethan Coen
Releasedatum: 26/07/2024

Omschrijving

The Coen Brothers retrospectief
Het broederlijke filmduo Ethan en Joel Coen (the Coen Brothers) hebben stuk voor stuk briljante films gemaakt, propvol met taalvondsten, filmliefde en ontsporende handelingen. Omdat precies veertig jaar geleden hun debuutfilm Blood Simple (1984) in de filmtheaters verscheen, zal Cinecitta in juli iedere vrijdag een film uit hun rijke oeuvre vertonen. Het programma opent met de 4K-restauratie van hun debuutfilm Blood Simple (1984) en er zal vervolgens iedere week een film uit een ander decennium te zien zijn.

Fargo
Fargo is een parodie op het true crime-genre die juist door zijn hilarische en overdreven alledaagsheid intens spannend is. Binnen hun oeuvre geldt Fargo als misschien wel het essentiƫle werk van de Coens, degene waar ze altijd aan herinnerd zullen worden en die een heuze serie spinoff teweeg bracht naast een berg aan prijzen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, of toch niet?

Jerry Lundegaard, een lokale autoverkoper in het landerige Brainerd, Minnesota, zit in de financiƫle problemen. Hij smeedt een plan om zijn eigen vrouw te laten ontvoeren om vervolgens een grote som losgeld van zijn schoonvader op te strijken. Via een bevriende automonteur huurt hij twee zware jongens in die het klusje ogenschijnlijk gemakkelijk kunnen klaren. Het plan loopt minder voorspoedig dan Jerry hoopt. De ontvoering verloopt verre van vlekkeloos en de vlucht naar het onderduikadres loopt op een heus bloedbad uit. Wanneer de zwangere politieagente Marge Gunderson op de zaak wordt gezet komen de misdadigers en Lundegaard al snel in het nauw.

Fargo is niet gebaseerd op waargebeurde feiten. De broers Coen hebben hun voorliefde voor verhalen altijd ten volle uitgebuit en lijken ook nu een spel te spelen met de goedgelovigheid van de kijker. Het verhaal is waar als we het geloven. En de gebroeders Coen helpen die mythevorming graag een handje.