De film

Filmcursus Rudi de Boer Censuur en Propaganda

Een overheid, een religieuze instantie of een filmindustrie kan strenge censuur uitoefenen. Wat kan je als filmmaker doen als je toch bepaalde dingen wilt laten zien? Dan maak je gebruik van bijvoorbeeld symboliek of slimme montage.

Tijd: 105 min
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Cast:
Regisseur:
Release Date: 2022

Omschrijving

Een overheid, een religieuze instantie of een filmindustrie kan strenge censuur uitoefenen. Wat kan je als filmmaker doen als je toch bepaalde dingen wilt laten zien? Dan maak je gebruik van bijvoorbeeld symboliek of slimme montage. En zijn filmmakers nu echt vrijer in het westen dan in het oosten? Wat zijn die verschillen precies en hoe gaan filmmakers daarmee om?

Donderdag: 27 oktober 2022
Prijs: 12,50 incl. koffie en thee
Aanvang: 19.15
Einde: 21.00 uur

Censuur en Propaganda en andere Politieke Boodschappen

Wij weten dat regen in een film een dramatisch effect geeft, maar wat zegt de wind? Is er sprake van duidelijke of verborgen symboliek? Kan propaganda kunstzinnig zijn of een blockbuster filosofisch? Een doorsnee actiefilm uit de jaren tachtig kun je ook zien als Koude Oorlog propaganda. Films kunnen cultureel en historisch gebonden zijn, bijvoorbeeld door censuur. Hoe kan je als filmmaker toch je boodschap kwijt, zonder dat je film wordt verboden? Zelfs een politiek gevoelig onderwerp als gay rights kan in een commerciƫle Hollywoodfilm naar voren komen. En hoe kun je het werk van klassieke filosofen vertalen naar een sciencefictionfilm? Per avond wordt er aan de hand van vele fragmenten gekeken hoe filmmakers hun filmische middelen inzetten om een bepaalde boodschap over te brengen.