De film

Filmcursus Rudi de Boer Filosofie en Film

Filosofie komt in iedere kunstuiting naar voren. We zien het terugkomen in de beeldende kunst, literatuur en uiteraard ook in de film.

Tijd: 105 min
Land:
Taal: Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Cast:
Regisseur:
Release Date: 2022

Omschrijving

Filosofie komt in iedere kunstuiting naar voren. We zien het terugkomen in de beeldende kunst, literatuur en uiteraard ook in de film. Filosofen vanuit de hele geschiedenis komen in films naar voren. Hoe zien hun visies verbeeld binnen de cinema er eigenlijk uit en komt de boodschap over? De Grot van Plato, het existentialisme van Sartre, maar ook het werk van Kafka en Nietzsche zijn welkome bronnen voor diverse filmverhalen.

Donderdag: 29 september 2022
Prijs: 12,50 incl. koffie en thee
Aanvang: 19.15
Einde: 21.00 uur

Filosofie en Film

Wij weten dat regen in een film een dramatisch effect geeft, maar wat zegt de wind? Is er sprake van duidelijke of verborgen symboliek? Kan propaganda kunstzinnig zijn of een blockbuster filosofisch? Een doorsnee actiefilm uit de jaren tachtig kun je ook zien als Koude Oorlog propaganda. Films kunnen cultureel en historisch gebonden zijn, bijvoorbeeld door censuur. Hoe kan je als filmmaker toch je boodschap kwijt, zonder dat je film wordt verboden? Zelfs een politiek gevoelig onderwerp als gay rights kan in een commerciƫle Hollywoodfilm naar voren komen. En hoe kun je het werk van klassieke filosofen vertalen naar een sciencefictionfilm? Per avond wordt er aan de hand van vele fragmenten gekeken hoe filmmakers hun filmische middelen inzetten om een bepaalde boodschap over te brengen.