De film

Cursus filmgeschiedenis ONLINE

Hoe zien we maatschappelijke gebeurtenissen terug in de film en wat maakt een film een klassieker of juist ‘cult’? Zes weken lang kom je meer te weten over film aan de hand van verschillende thema’s en fragmenten.

Tijd: 105 min
Land:
Taal: Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Rudi de Boer
Regisseur:
Releasedatum: 11/02/2021

Omschrijving

Filmgeschiedenis
Als je in de bioscoop zit en de lichten gaan uit realiseer je je waarschijnlijk niet dat deze kunstvorm al 125 jaar oud is. Toch stelden de broeders Lumière, de vaders van de film, in 1895: \"De film is een uitvinding zonder toekomst\". Er is sinds die tijd ontzettend veel veranderd, en toch ook niet. Laat je onderdompelen in de wondere rijke historie van de film. Hoe zien we maatschappelijke gebeurtenissen terug in de film en wat maakt een film een klassieker of juist ‘cult’? Zes weken lang kom je meer te weten over film aan de hand van verschillende thema’s en fragmenten.

cursusavond 1 – Hoe is de film eigenlijk ontstaan? Per ongeluk! Filmmakers als Georges Méliès en D.W. Griffith begonnen vervolgens te experimenteren met montage en special effects en langzaam ontstond er een filmtaal die wij allemaal begrijpen. Slapstickacteurs Chaplin en Keaton werden wereldsterren.

cursusavond 2 – De jaren ’30. De crisis had toegeslagen en daardoor hadden mensen behoefte aan een goedkope ontsnapping uit hun dagelijks leven. Hollywood speelde hier goed op in: Tapdansmusicals brachten vrolijkheid en maffiafilms zorgden voor de nodige spanning.

cursusavond 3 – De Tweede Wereldoorlog was een grote inspiratiebron voor Hollywood. De film noir introduceerde in de jaren ’40 de ‘hard-¬boiled’ detective en de 'femme fatale’. ‘Method acting’ maakte haar intrede in de filmwereld.

cursusavond 4 - De jaren ’60 staan bekend om de opkomst van de jongerencultuur, de seksuele revolutie en flower power (‘make love not war’). In de jaren vijftig en zestig zien we bovendien een kruisbestuiving tussen Europa en Hollywood.

cursusavond 5 -Jonge regisseurs als Spielberg, Scorsese en Coppola kregen vanaf de jaren ’70 meer vrijheid om wat gewaagder te filmen. De komst van de computer veranderde de filmindustrie. Het geloof in religie en overheid kreeg een deuk.

cursusavond 6 -De jaren ’90 en ’00 worden getekend door het Postmodernisme: Men begint zich steeds meer te verzetten tegen de hokjesgeest van genres. Anything goes. De genrefilms zelf beginnen zich ook te vernieuwen, zo ontstaan er nieuwe genres.