De film

Filmklassieker: Once upon a time in the West

Inzet is de strijd om een stuk grond langs het traject van de spoorbaan. Jill McBain, weigert haar bezit op te geven na de brute moord op haar man en drie kinderen.

Tijd: 168 min
Land: Italië, Mexico, Spanje, Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Henry Fonda, Charles Bronson, Claudia Cardinale,Jason Robards.
Regisseur: Sergio Leone
Releasedatum: 14/12/2023

Omschrijving

Martin Koolhoven geeft een filmcollege over deze geweldige klassieker met de prachtige muziek van Ennio Morricone.

Sergio Leone’s beroemde spaghettiwestern Once Upon a Time in the West is digitaal gerestaureerd. De vrouwelijke hoofdrol wordt vertolkt door de Italiaanse filmster Claudia Cardinale, omringd door Hollywoodsterren Henry Fonda, Charles Bronson en Jason Robards. Once Upon a Time in the West (C’era una volta il West) was het sluitstuk van Leone’s ode aan het westerngenre, die onder de benaming spaghettiwestern ongekend populair zou worden.

Na drie iconische producties met Clint Eastwood (A Fistful of Dollars; For a Few Dollars More en The Good, the Bad and the Ugly) koos Leone (1929 - 1989) de Italiaanse filmster Claudia Cardinale als protagonist naast drie doorleefde westernmannen: slechterik Henry Fonda, enigmatische redder in de nood Charles Bronson en Jason Robards als de tough guy.

Inzet is de strijd om een stuk grond langs het traject van de spoorbaan. Jill McBain (Cardinale) weigert haar bezit op te geven na de brute moord op haar man en drie kinderen. De film werd beroemd door de lange openings- en eindsequenties, de score van Ennio Moricone (wie herkent niet het klagende thema van Bronsons mondharmonica?), de extreme close-ups en de langgerekte story-line die naar de climax van het revolverduel leidt. Ook de aandacht voor een vrouw om wie drie mannen cirkelen gaf de film een ander perspectief dan de traditionele Amerikaanse western.

19:00 | Inloop
19:30 |Filmcollege Martin Koolhoven
20:30 | Pauze
20:45 | Once upon a time in the west