De film

Filmklassieker: One Flew over the Cuckoo’s Nest

De rebelse McMurphy komt tegen zijn wil in een gekkenhuis terecht. Daar botst hij al snel met de autoritaire zuster Ratched die het instituut met ijzeren hand leidt. Wanhopig probeert McMurphy zijn medepatienten op te zetten tegen de repressie en de dodelijke

Tijd: 133 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito
Regisseur: milos Forman
Releasedatum: 29/02/2024

Omschrijving

De rebelse McMurphy komt tegen zijn wil in een gekkenhuis terecht. Daar botst hij al snel met de autoritaire zuster Ratched die het instituut met ijzeren hand leidt. Wanhopig probeert McMurphy zijn medepatienten op te zetten tegen de repressie en de dodelijke atmosfeer.

Regisseur Milos Forman maakte met One Flew over the Cuckoo’s Nest zijn eerste Amerikaanse film. Later zou hij nog naam maken met alom bejubelde films als Amadeus (1984) en Man on the Moon (1999). De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ken Kesey, dat hij schreef naar aanleiding van zijn ervaringen als werknemer in een Californisch veteranenziekenhuis.

One Flew Over the Cuckoo's Nest sleepte in 1975 alle belangrijke Oscars in de wacht: Beste Film, Beste Scenario, Beste Acteur (Jack Nicholson), Beste Actrice (Louise Fletcher) en Beste Regisseur (Milos Forman). De film heeft op IMDB een beoordeling van een 8.7 en staat daarmee op plek 18 in de lijst beste films ooit gemaakt.