De film

Fitzcarraldo

Vanaf 8 juni zal de documentaire Werner Herzog - Radical Dreamer te zien zijn in de filmtheaters. Ter gelegenheid daarvan zal Cinecitta vanaf 15 juni twee weken lang zijn drie klassiekers Fitzcaraldo, Aguirre, der Zorn Gottes en Kaspar Hauser vertonen.

Tijd: 158 min
Land: Duitsland
Taal: Duits
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Klaus Kinski, José Lewgoy, Claudia Cardinale
Regisseur: Werner Herzog
Releasedatum: 15/06/2023

Omschrijving

Vanaf 8 juni zal de documentaire Werner Herzog - Radical Dreamer te zien zijn in de filmtheaters. Speciaal ter gelegenheid daarvan zal Cinecitta vanaf 15 juni twee weken lang zijn drie klassiekers Fitzcaraldo, Aguirre, der Zorn Gottes en Kaspar Hauser vertonen.

Fitzcarraldo is een bezeten operaliefhebber die een operagebouw wil bouwen in de jungle. Om dit te verwezenlijken, moet hij eerst een fortuin vergaren in de rubberhandel, zijn sluwe plan is om met behulp van lokale indianen een enorme boot over een berg te verplaatsen.

Klaus Kinski intrigeert als de weirde, aan Caruso verslingerde kolonist die er niet voor terugdeinst om een flink formaat salonboot middels kabels en rolhouten over een berg te laten slepen. Herzog filmde de levensgevaarlijke onderneming zonder trucages, wat hem veel kritiek opleverde. ‘Het enige dat telt is wat je op het witte doek ziet,’ liet hij destijds in interviews weten. ‘Of wij bij het draaien geleden hebben – en wij hebben waarschijnlijk meer geleden dan ieder ander die ooit een film heeft gemaakt – doet er niets toe.’

Recensies

VPRO Cinema
"Klaus Kinski intrigeert als de weirde, aan Caruso verslingerde kolonist”