De film

Green Border

Toestromende migranten riskeren hun leven in een poging de Europese Unie te bereiken. Verstrikt in een web van desinformatie, andermans belangen en misbruik, worden ze – als pionnen van een geopolitiek spel – van Polen naar Wit-Rusland gestuurd.

Tijd: 147 min
Land: België, Frankrijk, Polen, Tsjechië
Taal: Polish, Arabic, English, French
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Maja Ostaszewska, Jalal Altawil, Behi Djanati Atai
Regisseur: Agnieszka Holland
Release Date: 2023

Omschrijving

In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven.

De zwart-witte film is verdeeld in hoofdstukken. Je volgt de elkaar kruisende paden van een Syrische familie, een Afghaanse vrouw, een aanstaande vader werkzaam bij de Poolse grens, een groep jonge activisten die de migranten proberen te helpen en een psycholoog wiens leven een onverwachte wending neemt. Met scènes waarin wanhoop, tederheid, onmacht, ontwaken, schuld en geweld elkaar afwisselen, levert Holland stevige kritiek op de manier waarop politieke machten deze netelige situatie aanpakken. Haar focus ligt daarbij altijd op de interpersoonlijke relaties, op hoe de levens van de mensen die bij deze crisis betrokken zijn, worden beïnvloed en soms drastisch veranderd. Deze caleidoscopische film is opgebouwd rond één centrale vraag: wat ben jij bereid om te doen?

Recensies

VPRO Cinema
"Afhankelijkheid vluchteling goed invoelbaar”
NRC
"Lot van migranten in ‘Green Border’ maakt fysiek misselijk, maar de film is niet zonder hoop”
Trouw
"In ‘Green Border’ zijn vluchtelingen pionnen in een afschuwelijk, politiek spel”