De film

Incroyable mais vrai

Wanneer Alain en Marie een huis in een rustige buitenwijk bezichtigen geeft de makelaar alvast een waarschuwing: het luik in de kelder zal hun leven compleet veranderen. En dat is ongelooflijk maar waar.

Tijd: 74 min
Land: België
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Alain Chabat, Léa Drucker, Benoît Magimel, Anaïs Demoustier, Stéphane Pezerat
Regisseur: Quentin Dupieux
Releasedatum: 30/06/2022

Omschrijving

Wanneer Alain en Marie een huis in een rustige buitenwijk bezichtigen geeft de makelaar alvast een waarschuwing: het luik in de kelder zal hun leven compleet veranderen. Dat is niets te veel gezegd: na hun eerste ervaring in de kelder besluiten ze direct het huis te kopen. Want wat er achter het luik in de kelder gebeurt is ongelooflijk (maar waar!).

Regisseur Quentin Dupieux (Réalité, Deerskin, Mandibules), koning van de absurdistische cinema, lijkt een onuitputtelijke stroom aan bizarre ideeën te hebben. In een mum van tijd maakte hij Incroyable mais vrai (ongelooflijk maar waar) en zijn vólgende film, Fumer fait tousser (van roken moet je hoesten), is ook alweer klaar.

Recensies

Trouw
"Dupieux gaat sterk van start met zijn levendig vormgegeven sprookje over tijdreizen en de angst om het leven te zien vervlieden. Met de synthesizer tingeltangel-barok van Jon Santo op de geluidsband krijgt het huis in een buitenwijk iets onheilspellends. Een mooi effect, ook onder de zeker tien minuten aanhoudende montage waarin we zien hoe het ieder vergaat.”
De Volkskrant
"Je moet er natuurlijk ook maar net in mee willen, die gekke ideeën, al is Dupieux zich ook bewúst van de volslagen absurditeit en houdt hij daarom zijn films kort. Ze duren doorgaans zo’n zeventig, tachtig minuten. Zijn films zijn zo gek dat ze leuk zijn, maar moeten ook niet te lang duren om leuk te blijven. Hij weet dat mensen houden van kort en catchy, hij ging al vroeg aan de haal met het idee van TikTok.”