De film

Inside Llewyn Davis

Het duo Ethan en Joel Coen (the Coen Brothers) hebben veel briljante films gemaakt. Omdat precies veertig jaar geleden hun debuutfilm Blood Simple (1984) in de filmtheaters verscheen, zal Cinecitta in juli iedere vrijdag een film uit rijke oeuvre vertonen.

Tijd: 105 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Oscar Isaac, Carey Mulligan en John Goodman
Regisseur: Joel, Ethan Coen
Releasedatum: 12/07/2024

Omschrijving

The Coen Brothers retrospectief
Het broederlijke filmduo Ethan en Joel Coen (the Coen Brothers) hebben stuk voor stuk briljante films gemaakt, propvol met taalvondsten, filmliefde en ontsporende handelingen. Omdat precies veertig jaar geleden hun debuutfilm Blood Simple (1984) in de filmtheaters verscheen, zal Cinecitta in juli iedere vrijdag een film uit hun rijke oeuvre vertonen. Het programma opent met de 4K-restauratie van hun debuutfilm Blood Simple (1984) en er zal vervolgens iedere week een film uit een ander decennium te zien zijn.

Inside Llewyn Davis
Een week uit het leven van de eigenzinnige folkzanger Llewyn Davis, die in het New York van 1961 wanhopig op zoek is naar een publiek. En naar een slaapplaats. De knipogen naar collega Bob Dylan zijn talrijk, en toch is Inside Llewyn Davis allesbehalve een verkapte biopic over Dylan. Het is een film over geluk, timing en noodlot.

Met de zwervende, mislukte folkzanger Llewyn Davis creëerden Joel en Ethan Coen weer een heerlijk excentriek personage. Het is een plotloze film vol tragikomische dialogen, met een surrealistisch tintje. Oscar Isaac zong al zijn nummers zelf.

Inside Llewyn Davis is wellicht hun meest onderbelichte meesterwerk. Het is een film die door vrijwel alle critici lovend werd ontvangen, maar tegelijkertijd door een veel te weinig mensen is gezien. De Volkskrant gaf een 5-sterren recensie en schreef over de film: “Inside Llewyn Davis is een instant Coen-klassieker. Als de Coen-broers losers sparen, dan is Llewyn Davis het muzikale pronkstuk in hun collectie.”

De film won onder meer de Juryprijs in Cannes.