De film

Io sono l’amore

In dit stijlvolle, Italiaanse melodrama moet Emma kiezen: haar geliefde of haar familie

Tijd: 120 min
Land: Italië
Taal: Italiaans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini, Alba Rohrwacher, Pippo Delbono, Maria Paiato, Diane Fleri, Waris Ahluwalia, Gabriele Ferzetti, Marisa Berenson
Regisseur: Luca Guadagnino
Releasedatum: 25/03/2021

Omschrijving

Als de Italiaanse familie Recchi samenkomt in hun imposante landhuis in Milaan voor de verjaardag van de pater familias, Eduardo senior, doemen een paar ingrijpende veranderingen op. Wie wordt de opvolger van het familiebedrijf en blijft de familie ondanks alles loyaal aan elkaar?

Tijdens het familiediner kondigt de pater familias aan wie het gigantische industriële familiebedrijf van hem mag overnemen. Hij verrast iedereen door de macht te splitsen tussen zijn zoon Tancredi en kleinzoon Eduardo. Maar de jonge Edo zit daar niet zo op te wachten, omdat hij al jaren droomt van een eigen restaurant openen met zijn vriendin Antonio, een aantrekkelijke en getalenteerde chefkok.

Als Eduardo zijn verlangde zakenpartner aan de familie voorstelt, komen de fundamenten van de familie los te liggen. Tancredi’s echtgenoot Emma (Tilda Swinton) wordt halsoverdekop verliefd op de chefkok. De liefdesaffaire van de twee raakt Emma tot in haar kern, die als Russische immigrant het reilen en zeilen van de familie tot in haar nopjes heeft aangeleerd maar nu beseft dat deze ontmoeting haar en de familie voor altijd zal tekenen.

“Io sono l’amore is als een zesgangendiner: overdadig, maar ook aangenaam en indrukwekkend.” ★★★★ de Volkskrant

“De filmische virtuositeit die Guadagnino aan de dag legt, in minstens zo overdonderend als het eigengereide, naar binnen gekeerde optreden van Swinton.” ★★★★ Het Parool

“Visueel vlammend, Visconti-esk van pathos, gelaagde hoofdrol van de kameleon Swinton.” ★★★★ VPRO Cinema