De film

150 JAAR KETI KOTI: KATIBO YE YE

De in Nederland wonende Clarence Breeveld wil graag de plekken bezoeken waar zijn voorouders als slaven werden verhandeld. Samen met Frank Zichem reist hij af naar Ghana en laat zich daar informeren over hoe en waar de slavenhandel plaatsvond.

Tijd: 60 min
Land: Nederland
Taal: Kromanti, Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Cast:
Regisseur: Frank Zichem
Releasedatum: 27/06/2023

Omschrijving

Tijdens 150 jaar Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Voor deze gelegenheid heeft Cinecitta in samenwerking met Pepr een programma samengesteld met films die de vrijheid vieren of terugblikken op de verschrikkingen van de slavernij.

De in Suriname geboren maar in Nederland wonende Clarence Breeveld wil graag de plekken bezoeken waar zijn voorouders als slaven werden verhandeld.

Samen met regisseur Frank Zichem reist hij af naar Ghana en laat zich daar informeren over hoe en waar de slavenhandel plaatsvond. Breeveld is zichtbaar aangeslagen bij de zompige kerkers en de 'door of no return' van Cape Coast Castle. De ontmoeting met de 'sleuteldrager' van de machtige Ashantikoning verloopt ook niet zonder emoties. Bij Fort Elmina ontmoeten ze de Ghanees Stephen Korsah, die veel over de slavernijgeschiedenis in eigen land en in Europa weet, maar niets over eindpunt Suriname. De roadmovie krijgt een vervolg als Korsah meereist naar Suriname. In de binnenlanden wordt hij begroet in het Kromanti, de taal uit zijn eigen geboortestreek. Zelfs de stoere Korsah is nu ontroerd. De wonden van de slavernij zijn bij lange na niet geheeld.