De film

La Chimera

Arthur, (meesterlijk gespeeld door Josh O'Connor) heeft een voorliefde voor oude beschavingen. Samen met zijn vrienden verdient hij de kost met het leegroven van Etruskische graven en de verkoop van kunstvoorwerpen aan rijke verzamelaars op de zwarte markt.

Tijd: 132 min
Land: Frankrijk, Italië, Zwitserland
Taal: Italiaans, Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Josh O'Connor, Isabella Rossellini, Alba Rohrwacher
Regisseur: Alice Rohrwacher
Release Date: 2023

Omschrijving

Jaren ’80, Riparbella aan de Tyrreense zee. Iedereen heeft zijn eigen Chimera, iets dat ze proberen te bereiken maar nooit kunnen vinden. De grafrovers van de Tombaroli bende jagen op gemakkelijke rijkdom door Etruskische relikwieën te stelen. Arthur sluit zich bij ze aan en probeert zo de leegte op te vullen die hij voelt sinds hij zijn grote liefde Beniamina verloor. In een avontuurlijke reis tussen de levenden en de doden, tussen bossen en steden, tussen feesten en eenzaamheid, blijkt het lot van alle zoekenden naar de Chimera volledig met elkaar verweven.

Filmmaker Alice Rohrwacher, vervolgt haar reis door een minder bekende kant van Italië, die in films wordt genegeerd, maar essentieel is voor het begrip van een land vol mysteries en tegenstrijdigheden. Ze is hevig verliefd op het gebied dat ze filmt en weet de veerkrachtige schoonheid van het landschap en de inwoners treffend te vangen. Het contrast tussen de glorie uit het verleden en het sombere, op winst gerichte heden wordt getoond zonder gemakkelijke oordelen of stereotypen, terwijl ze het complexe karakter van haar personage discreet en liefdevol ontleedt. Dankzij de kameraadschap van een geweldige cast, waarin Isabella Rossellini schittert met haar humor en elegantie, en het altijd verbluffende camerawerk van Hélène Louvart, is La chimera een ware filmische reis

Recensies

Trouw
"Pure filmmagie”
NRC
"Een film van onschatbare waarde”
de Volkskrant
"Het droevige, helende en diep romantische La Chimera schiet recht het hart in”
VPRO Cinema
"Sprookjesachtig drama is onweerstaanbaar en aangrijpend”