De film

La prima cosa bella

Nostalgisch Italiaans familiedrama over een niet altijd even zonnige moeder-zoonrelatie

Tijd: 122 min
Land: Italië
Taal: Italiaans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Valerio Mastandrea, Micaela Ramazzotti, Stefania Sandrelli, Claudia Pandolfi
Regisseur: Paolo Virzi
Release Date: 2021

Omschrijving

Paolo Virzi’s vertelt met La prima cosa bella het nostalgische verhaal van de levendige Italiaanse moeder Anna. We volgen haar vanaf de vroege jaren zeventig tot het heden door de ogen van haar getroebleerde en afgevlakte zoon, Bruno.

Zomer, 1971. Bruno en Valeria zijn getuigen van de lotgevallen van hun moeder, Anna. Zij is door haar jaloerse echtgenoot op straat is gezet nadat ze was verkozen tot ‘mooiste mama van het strand’. Vanaf dat moment leidt Anna samen met haar kinderen een onzeker bestaan met talloze verhuizingen en verschillende minnaars.

2011, heden. Het einde van het leven van de nog altijd strijdlustige en vrolijke Anna nadert. Valeria haalt Bruno over om terug te keren naar hun geboortestad Livorno om voor hun moeder te zorgen. De hereniging haalt een hoop emoties naar boven en zorgt voor onverwachte gebeurtenissen: een huwelijk, een verloren zoon, een scheiding en een verzoening.

Deze zomerse en liefdevolle film was de Italiaanse Oscar-inzending voor Beste Buitenlandse Film en won onder meer de prijs voor Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Scenario bij de belangrijkste Italiaanse filmprijzen, David di Donatello.

“Een sentimenteel drama waarin de humor – prikkelend of relativerend – altijd op de loer ligt. Een film over verzoening. Liefdevol vertolkt en gemaakt.” ★★★★ InDeBioscoop