De film

La Ruche

Zinderend coming-of-age-verhaal over drie tienerzussen die heel wat te stellen hebben met hun bipolaire moeder.

Tijd: 81 min
Land: België
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Ludivine Sagnier, Sophie Breyer, Mara Taquin, Bonnie Duvauchelle
Regisseur: Christophe Hermans
Release Date: 2022

Omschrijving

Al zolang ze zich kunnen herinneren hebben tienerzussen Marion, Claire en Louise geleefd op het ritme van de buien van hun moeder Alice (Ludivine Sagnier): dan weer prettig gestoord en ondernemend, dan weer depressief en giftig. Vooral de oudste, Marion, doet er alles aan om het gezin bij elkaar te houden. Liever zou ze haar vleugels uitslaan en naar Brazilië vertrekken om te dansen. Maar hoe kan ze haar zussen achterlaten in de destructieve spiraal waarin hun moeder elke dag verder wegzakt? La ruche (de bijenkorf) is het speelfilmdebuut van de Belgische cineast Christophe Hermans. Voor de cinematografie werkte hij samen met fotograaf Lara Gasparotto, die bekend staat om haar intieme benadering van het vrouwelijk lichaam en de adolescentie. Samen met de acteurs brengen ze de liefdevolle en explosieve relatie tussen moeder en dochters (waarvan de jongste de échte dochter van Ludivine Sagnier is) zinderend tot leven.

Recensies

De Volkskrant
"De fenomenale cast, voortreffelijk geregisseerd door Hermans, laat de personages voortdurend op het snijvlak tussen harmonie en conflict balanceren.”
VPRO Cinema
"Intiem, aangrijpend gezinsdrama.”
De Filmkrant
"Christophe Hermans betoont zich in zijn intense speelfilmdebuut een geweldige acteursregisseur. Als La Ruche een Hollywood-film was, zou hij ongetwijfeld louterend eindigen, maar zo’n film is het niet. Geen suikerlaagje, maar tot het einde de Werdegang van dit gezin. Ook die oprechtheid maakt indruk.”