De film

Letzter Abend

Lisa en Clemens verhuizen van Hannover naar Berlijn. Ze organiseren een afscheidsdiner, maar goede vrienden zeggen op het laatste moment af en in plaats daarvan staan er onverwachte gasten voor de deur.

Tijd: 91 min
Land: Duitsland
Taal: Duits
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Sebastian Jakob Doppelbauer, Pauline Werner, Nikolai Gemel, Susanne Dorothea Schneider, Isabelle von Stauffenberg, Valentin Richter
Regisseur: Lukas Nathrath
Releasedatum: 05/10/2023

Omschrijving

Lisa en Clemens zijn klaar voor een nieuw hoofdstuk en verhuizen van Hannover naar Berlijn. Ze organiseren een afscheidsdiner, maar goede vrienden zeggen op het laatste moment af en in plaats daarvan staan er onverwachte gasten voor de deur. Met een gemêleerd gezelschap in huis lopen de gemoederen hoog op en worden misverstanden, rivaliteit, en angsten zonder genade blootgelegd.

Clemens en Lisa zijn een jong stel dat, midden in de lockdownperiode, van Hannover naar Berlijn gaat verhuizen, waar Lisa een nieuwe baan als dokter heeft gevonden. De verhuizing biedt ook een tweede kans aan hun relatie, die zwaar geleden heeft onder de depressies van Clemens. Voordat ze vertrekken willen ze in hun inmiddels bijna lege appartement een afscheidsdiner voor hun vrienden geven. Maar een aantal zegt op het laatste moment af en anderen die wel komen brengen hun eigen problemen mee. Als de alcohol vloeit en onverwachte gasten de situatie verder uit balans brengen, worden oude wonden opengereten en komen lang gekoesterde geheimen aan het licht.

Letzter Abend werd opgenomen in slechts een week, waarin de regisseur samen met zijn acteurs de personages ontwikkelde. De dialogen kwamen tot stand door middel van improvisaties tijdens de repetities. Low budget filmmaken op z'n best

Recensies

NRC
"Als toeschouwer ben je erbij”
de Volkskrant
"‘Letzer Abend’ voelt wrang en komisch, herkenbaar en absurd, zodat je nooit weet hoe deze nacht zal aflopen”
VPRO Cinema
"Raakt precies de juiste toon”