De film

Natural Light

Gebaseerd op een boek van de Hongaarse schrijver Pál Závada. De film zet aan tot nadenken over de morele dilemma’s waar gewone soldaten in oorlogstijd mee te maken kregen.

Tijd: 103 min
Land: Hongarije
Taal: Hongaars, Russisch
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Ferenc Szabó, László Bajk, Tamás Garbacz
Regisseur: Dénes Nagy
Releasedatum: 10/03/2022

Omschrijving

Korporaal István Semetka is een van de vele Hongaarse soldaten die de Duitse troepen steunen bij hun aanval op de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog. De harde opdracht van zijn bataljon is het uitroeien van de partizanen en het controleren van de bevolking van de bezette gebieden. Wanneer de groep soldaten op weg is naar een afgelegen dorpje komen ze in een hinderlaag terecht, waarbij de commandant wordt gedood. In deze benarde situatie moet Semetka zijn angsten overwinnen en het bevel over de eenheid overnemen. Maar hij verliest zichzelf in de chaos en het geweld en raakt volkomen de greep op de situatie kwijt. Natural Light is de debuutfilm van de Hongaarse regisseur Denés Nagy. Eerder maakte Nagy al de documentaires HARM (2015), ANOTHER HUNGARY (2014) en de korte film SOFT RAIN (2013). Zijn nieuwe film is gebaseerd op een boek van de Hongaarse schrijver Pál Závada. Door de combinatie van niet-professionele acteurs van het Hongaarse platteland en het grauwe camera werk van Tamás Dobos heeft de film een prachtig vormgegeven donkere sfeer. De film zet aan tot nadenken over de morele dilemma’s waar gewone soldaten in oorlogstijd mee te maken kregen.

Natural Light ontving in 2021 tijdens de 71ste editie van het Filmfestival van Berlijn de Zilveren Beer voor Beste Regie.