De film

No Country for Old Men

Het duo Ethan en Joel Coen (the Coen Brothers) hebben veel briljante films gemaakt. Omdat precies veertig jaar geleden hun debuutfilm Blood Simple (1984) in de filmtheaters verscheen, zal Cinecitta in juli iedere vrijdag een film uit rijke oeuvre vertonen.

Tijd: 122 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Tommy Lee Jones, Javier Bardem en Josh Brolin
Regisseur: Joel, Ethan Coen
Releasedatum: 05/07/2024

Omschrijving

The Coen Brothers retrospectief
Het broederlijke filmduo Ethan en Joel Coen (the Coen Brothers) hebben stuk voor stuk briljante films gemaakt, propvol met taalvondsten, filmliefde en ontsporende handelingen. Omdat precies veertig jaar geleden hun debuutfilm Blood Simple (1984) in de filmtheaters verscheen, zal Cinecitta in juli iedere vrijdag een film uit hun rijke oeuvre vertonen. Het programma opent met de 4K-restauratie van hun debuutfilm Blood Simple (1984) en er zal vervolgens iedere week een film uit een ander decennium te zien zijn.

No Country for Old Men
No Country for old Men vertelt het verhaal van de Texaanse redneck Llewelyn Moss (Josh Brolin) die in de woestijn de overblijfselen van een misgelopen drugsdeal ontdekt. Een vrachtlading aan heroïne en een koffer met twee miljoen dollar liggen nog steeds tussen de dode mannen. Wanneer Moss het geld meeneemt, haalt hij de woede op de hals van de criminelen. Ze sturen de psychopathische huurmoordenaar Chigurh op hem af en zo ontstaat er een kettingreactie van geweld, waar zelfs de oude gedesillusioneerde sheriff Bell (Tommy Lee Jones) niet tegen opgewassen is.

Geld, drugs en bloed, verpakt in een vertelling die tevens een uiteenzetting is over de rol van het toeval en het onontkoombare lot: Hollywood meets de oude Grieken. Of, in de laconieke woorden van Joel Coen: “Het is een soort van western, maar ook soort van, eh, niet…”

Het misdaaddrama was in 2008 de grote winnaar bij de Oscars. In totaal werden er vier meegenomen: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Mannelijke Bijrol en Beste Bewerkte Script. De film werd gemaakt met een budget van 25 miljoen dollar en leverde in totaal $ 171 miljoen op.