De film

Onder het Maaiveld

De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem.

Tijd: 80 min
Land: Nederland
Taal: Nederlands
Ondertiteling:
Cast: Marc van Will (Zichzelf), Arigje Breevaart (Zichzelf), John de Mol (Zichzelf)
Regisseur: Mark Verkerk
Releasedatum: 02/03/2023

Omschrijving

Het roer moet om, zoveel is duidelijk. In het licht van de klimaatcrisis en opwarming zullen boeren, consumenten en voedselindustrie hun benadering van de landbouw en de producten die ze voortbrengt drastisch moeten veranderen. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem? De film Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde.

Onder het maaiveld - van de makers van De Nieuwe Wildernis, inspireert en verwondert en geeft inzicht. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Verbijsterend feit: één theelepeltje grond bevat meer levende organismen dan er mensen op aarde leven.

Recensies

de Volkskrant
"Fascinerende nieuwe documentaire van De nieuwe wildernis-regisseur Verkerk”
NRC
"Spectaculaire kijk op een onderaards rijk”