De film

One Life

De Britse humanitair Nicholas Winton, heeft aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog honderden Midden-Europese kinderen gered van de nazi's. Hij worstelt al jaren met een schuldgevoel, hij had nog meer kinderen willen redden.

Tijd: 110 min
Land: Groot-Brittannië
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Lena Olin
Regisseur: James Hawes
Releasedatum: 04/01/2024

Omschrijving

One Life vertelt het inspirerende, waargebeurde verhaal van Sir Nicholas Winton, door wiens inspanningen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog meer dan zeshonderd voornamelijk Joodse kinderen uit de handen van de Nazi’s werden gered. Jarenlang zette hij en een aantal vrienden zich in om de kinderen veilig naar het Verenigd Koninkrijk te brengen, waar zij veelal geadopteerd werden door Britse gezinnen. Vijftig jaar later, in 1988, verwijt Nicholas zichzelf echter dat hij niet genoeg heeft gedaan om alle kinderen te redden. Pas als het BBC-programma 'That's Life!’ hem uitnodigt om in hun programma te verschijnen, gebeurt er iets waardoor hij eindelijk in het reine begint te komen met het schuldgevoel en verdriet dat hij al vijf decennia met zich meedraagt.

Academy Award-winnaar Sir Anthony Hopkins (The Two Popes, The Father) speelt de rol van de oudere Sir Nicholas Winton en Johnny Flynn (Emma, Beast) speelt de rol van de jongere Nicholas. De andere hoofdrollen worden vertolkt door Helena Bonham Carter (Alice in Wonderland, The King’s Speech, Sweeney Todd) en Sir Jonathan Pryce (The Two Popes, The Wife).

Recensies

VPRO Cinema
"Solide, brave biografiefilm die ontroert”
de Volkskrant
"Sentimenteel Tweede Wereldoorlog-drama”