De film

Police

Politie-agente Virginie komt tot het besef dat het leven van asielzoeker Tohirov in gevaar wordt gebracht wanneer hij wordt teruggestuurd naar Tadzjikistan. Ze neemt haar collegae Aristide en Erik mee in haar dilemma.

Tijd: 98 min
Land: Frankrijk
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Omar Sy, Virginie Efira, Grégory Gadebois
Regisseur: Anne Fontaine
Release Date: 2020

Omschrijving

De Parijse agenten Aristide en Virginie delen niet alleen een heimelijke liefdesaffaire, maar deze lange nacht ook een politieauto met hun collega Erik. Met de ongewone opdracht om asielzoeker Asomidin Tohirov weg te brengen zodat hij kan worden uitgezet naar Tadsjikistan, zijn ze onderweg naar vliegveld Charles de Gaulle. Hun persoonlijke beslommeringen thuis en de terugkerende menselijke misère waar ze dagelijks mee te maken hebben in hun politiewerk maken de sfeer in de auto soms behoorlijk gespannen. Zittend op de achterbank naast de angstige Tohirov – die enkel het Tadzjieks machtig is – komt Virginie tot het besef dat ze zijn leven in gevaar brengen door hem terug te sturen. Ze neemt Aristide en Erik mee in haar dilemma en het dringt tot hen door dat Tohirov’s lot in hun handen ligt. De Franse filmmaker Anne Fontaine (Les Innocentes, Coco Avant Chanel) bewerkte het script samen met Claire Barré aan de hand van Hugo Boris’ in Frankrijk goed ontvangen roman Police (2016). Met haar scherpe gevoel voor essentie en effectieve mise-en-scène maakte ze een aangrijpende policier in sociaal-realistische sfeer, verteld vanuit verschillende perspectieven en zonder dat er een schot gelost wordt. De hoofdrollen zijn voor Virginie Efira (Le Grand Bain, Elle), Omar Sy (Demain tout Commence, Intouchables), Grégory Gadebois (J’accuse) en Payman Maadi (A Separation). De film ging in wereldpremière tijdens de Berlinale 2020.

Recensies

Volkskrant
"Anne Fontaine laat haar acteurs schitteren in haar nieuwste film. Ondanks het niet altijd even sterke scenario behoort het meeslepende en ontroerende Police tot haar beste films.”