De film

Radical

Leraar Sergio Correa komt vol goede moed aan op zijn nieuwe school in het Mexicaanse Matamoros, tegen de grens met Texas. De bevlogen onderwijzer ontdekt al snel dat er op de school weinig middelen zijn. Hij besluit het roer radicaal om te gooien.

Tijd: 125 min
Land: Mexico
Taal: Spaans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Eugenio Derbez, Daniel Haddad, Jennifer Trejo
Regisseur: Mateo Londono
Releasedatum: 02/05/2024

Omschrijving

Leraar Sergio Correa (Eugenio Derbez) komt vol goede moed aan op zijn nieuwe school in het Mexicaanse Matamoros, tegen de grens met Texas. De bevlogen onderwijzer ontdekt al snel dat er op de school weinig middelen zijn – de computers werden vier jaar geleden gestolen en nooit vervangen – en nog minder enthousiasme is om de jongeren iets bij te leren: de regio wordt geteisterd door bendes, de kinderen komen vaak uit moeilijke thuissituaties en behalen de laagste testscores van het land. Hij besluit het roer compleet om te gooien en ‘radicale’ methodes te gebruiken om zijn leerlingen te inspireren en een betere toekomst te bieden.

Radical is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dat prachtig vertolkt wordt door de innemende jonge cast en hoofdrolspeler Mexicaanse superster Eugenio Derbez, die ook een leraar speelde in de Oscarwinnende film Coda. Deze inspirerende aanklacht tegen conventie was de winnaar van de Festival Favorite Award op het Sundance Film Festival en de winnaar van de LIFF publieksprijs op het Leiden International Film Festival.

Recensies

Trouw
"Conventioneel maar verrassend”
NRC
"De heroïsche leraar slaat weer toe, ditmaal in Mexico”
VPRO Cinema
"Idealistische publiekspleaser”