De film

Saint Omer

Saint Omer is een onthutsende en aangrijpende film over de twijfels die met moederschap gepaard gaan en over het aanhoudende racisme in Frankrijk.

Tijd: 122 min
Land: Frankrijk
Taal: Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Guslagie Malanga, Kayije Kagame
Regisseur: Alice Diop
Release Date: 2022

Omschrijving

Centraal in Saint Omer staat Rama (Kayije Kagame), een journaliste die aan een boek werkt over Medea en binnenkort moeder wordt. Haar research brengt haar naar Saint Omer, waar ze het proces bijwoont van Laurence Coly (Guslagie Malanga): een jonge vrouw uit Senegal die in Frankrijk filosofie studeert en zwanger wordt van een oudere Fransman. Ze houdt de zwangerschap en de geboorte verborgen, en laat de baby bewust achter op het strand om meegenomen te worden door de vloed. Tijdens haar proces beweert ze dat ze behekst en vervloekt was. De haast onvatbare daad van de vrouw roept allerlei ongrijpbare geesten uit Rama's eigen verleden op. Vragen rond oorsprong en opvoeding, en of ze zelf geliefd en gewenst was door haar moeder.

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, bekend van maatschappelijke Franse documentaires zoals Nous (2021). In 2016 volgde ze het proces waar de film op gebaseerd is. Met Saint Omer weet Diop geaccepteerde ideeën van perspectief, van subjectiviteit en objectiviteit uit te dagen.

Saint Omer won al de Grand Prix voor beste film op het Filmfestival van Gent, de Zilveren Leeuw in Venetië en wordt namens Frankrijk ingezonden voor de Oscars.

Recensies

VPRO Cinema
"Fascinerende film over moederschap, klasse, en etnische en culturele verschillen”
NRC
"‘Saint Omer’ is meer dan een moderne versie van Medea”