De film

Showing Up

Kunstenaar Lizzy, subliem vertolkt door Michelle Williams, moet een balans zien te vinden tussen haar passie en alledaagse verplichtingen.

Tijd: 107 min
Land: Verenigde Staten
Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Michelle Williams, André 3000, Hong Chau
Regisseur: Kelly Reichardt
Releasedatum: 27/06/2024

Omschrijving

In haar nieuwe film gaat Kelly Reichardt (First Cow) voorbij aan de gebruikelijke romantisering van het kunstenaarsbestaan als een kwellende zoektocht naar het sublieme. Voor haar hoofdpersoon Lizzy is het vinden van een balans tussen passie en alledaagse verplichtingen al lastig genoeg. Zwijgend en geconcentreerd werkt Lizzy aan haar keramiek; bescheiden van omvang, groot in expressie. Haar kunst is het tegendeel van die van Jo, de vriendin en collega van wie ze een bescheiden appartement huurt in Portland, Oregon. Jo is extraverter, populairder en nonchalanter. Al weken weken zeurt Lizzy om een nieuwe warmtepomp, zodat ze eindelijk weer eens kan douchen. En dan zijn er die talloze andere zaken die haar aandacht opeisen. Haar geestdodende werk op de kunstacademie waar haar moeder de leiding heeft, de zorg om haar naïeve vader en bipolaire broer, plus de verzorging van de door haar kat gemangelde duif.
Showing Up is een film van weinig opzienbarende conflicten, die niettemin met veel inzicht het leven typeren van een kunstenares zoals er op de wereld miljoenen rondlopen: toegewijd aan hun gave, onverschillig ten aanzien van geld en roem, en voorbestemd voor een marginale plaats in de kunstgeschiedenis. Aan het slot valt toch ook Lizzy - aandoenlijk gespeeld door Michelle Williams, in haar vijfde film voor Reichardt - een vorm van genade ten deel; subtiel, maar diep ontroerend.

Showing Up ging in wereldpremière in de competitie van Cannes in 2022. Nummer 10 in de Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023.

Recensies

VPRO Cinema
"Mooi gedoseerd komisch drama”
de Volkskrant
"De rijkdom van het introverte meesterwerk ‘Showing Up’ is makkelijk over het hoofd te zien”