De film

Sick of Myself

Signe en Thomas hebben een ongezonde en competitieve relatie die een venijnige wending neemt wanneer Thomas plotseling doorbreekt als hedendaagse kunstenaar.

Tijd: 95 min
Land: Noorwegen, Zweden
Taal: Noors
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Kristine Kujath Thorp, Eirik Sæther, Andrea Bræin Hovig, Henrik Mestad,
Regisseur: Kristoffer Borgli
Releasedatum: 06/04/2023

Omschrijving

Millennials Signe en Thomas hebben een ongezonde, jaloerse en competitieve relatie. Soms stelen ze samen een dure fles wijn, of een designer meubelstuk voor de kick. Maar wanneer Thomas doorbreekt als kunstenaar en volop in de belangstelling staat, grijpt Signe alles aan om ook gezien te worden. Beginnend met relatief kleine leugens zoals een gefakete notenallergie gaat het van kwaad tot erger, alles om aandacht en sympathie te krijgen. Dan stuit Signe op vreemde, gifgroene Russische pillen die een rare huidaandoening veroorzaken. Ze besluit via een vriend een hele voorraad aan te schaffen en neemt de pillen meerdere keren per dag. Tot grote tevredenheid van Signe begint haar huid er inderdaad anders uit te zien, maar het leidt nog niet tot het gewenste resultaat en dus blijft ze de pillen slikken. En dan is er geen houden meer aan.

Met Sick of Myself zet de Noorse regisseur Kristoffer Borgli een anti-romantische komedie neer die met duistere humor de grenzen opzoekt van de moderne maatschappij, waarin het toch voor veel mensen gaat om de likes. Een film die soms oncomfortabel herkenbaar is en je als kijker elke stap met een lach en steeds meer afschuw volgt. Met hoofdrollen voor Kristine Kujath Thorp (Ninjababy) en Eirik Saether, die net als zijn personage Thomas beeldend kunstenaar is. De film is geproduceerd door Oslo Pictures, waarvan vorig jaar ook de box-officehit The Worst Person in the World verscheen.

Sick of Myself had zijn wereldpremière tijdens het Film festival van Cannes vorig jaar in het programma Un Certain Regard.

Recensies

VPRO Cinema
"Fijne, ontluisterende en vaak ongemakkelijke zwarte komedie”
de Volkskrant
"Komedie met horrortrekjes”
Trouw
"Een verbluffende satire”