De film

Sin señas particulares

Het verhaal van Magdalena staat symbool voor de talrijke moeders die in Mexico op zoek zijn naar hun verdwenen zoon of dochter.

Tijd: 100 min
Land: Mexico, Spanje
Taal: Spaans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Mercedes Hernández, David Illescas, Juan Jesús Varela
Regisseur: Fernanda Valadez
Release Date: 2020

Omschrijving

Nadat Magdalena’s zoon het ouderlijk huis in Mexico heeft verlaten om in Verenigde Staten werk te gaan zoeken heeft ze al maanden niets meer van hem vernomen.
De autoriteiten willen dat Magdalena de overlijdensakte van haar zoon ondertekent, maar een ontmoeting met een andere moeder doet haar beseffen dat ze niet kan leven zonder het lot van haar zoon te kennen. Ze begint aan een odyssee door gebieden waar de narco's en criminele bendes heer en meester zijn. De wegen zijn er onveilig, bussen komen in hinderlagen terecht en passagiers worden beroofd en soms vermoord, waarna hun lijken verdwijnen. Onderweg ontmoet Magdalena Miguel, een andere jongen die het bevel kreeg de VS te verlaten en die zijn moeder gaat opzoeken, maar moet vaststellen dat er veel veranderd is in zijn geboorteland.
Terwijl in Amerika de aandacht zich in de afgelopen jaren vooral richtte op de vermeende hordes binnenvallende illegale immigranten die de zuidelijke grens proberen over te steken, gaat SIN SEÑAS PARTICULARES over een ander alarmerend onderwerp: het grote aantal immigranten dat vermist, beroofd, ontvoerd en/of vermoord wordt voordat ze Amerikaans grondgebied bereiken. Waar andere filmmakers vaak de nadruk leggen op geweld, actie en macho-nihilisme, kiest Valadez voor een andere benadering. In SIN SEÑAS PARTICULARES wordt alles tot zwijgen gebracht en bestaat Magdalena’s odyssee uit lange takes ondersteund met ambient muziek op de geluidsband. Het Mexico van Valadez’s film is ontvolkt, de mensen zijn dood of verjaagd en de daders doen elders lelijke zaken. Magdalena staat symbool voor de talrijke moeders die in Mexico op zoek zijn naar hun verdwenen zoon of dochter. Ondanks alle gevaren worden ze gedreven door de hoop hun geliefden ooit te zullen terugvinden.