De film

Snow and the Bear

Een meeslepend, moordmysterie in een winters, afgelegen dorp in Turkije waar Asli aangesteld is als verpleegster. Wanneer een bewoner vermist raakt in de nacht dat bevindt Aslı zich middenin een spel van verstrengelde machtsverhoudingen, geheimen en twijfel.

Tijd: 93 min
Land: Duitsland, Servië, Turkije
Taal: Turks
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Erkan Bektas, Derya Pinar Ak, Asiye Dinçsoy
Regisseur: Selcen Ergun
Releasedatum: 26/01/2023

Omschrijving

In een afgelegen landelijke regio tijdens een schijnbaar eindeloze winter in een van de oostelijke provincies van Turkije, wordt een jonge en zelfverzekerde verpleegster uit de hoofdstad Aslı (Merve Dizdar) aangesteld. Wegen naar buiten zijn geblokkeerd en terwijl de toenemende neerslag de bevolking steeds meer van buitenaf scheidt, beginnen er verhalen de ronde te doen over beren die uit de winterslaap komen en de stad binnendringen. Op een lange en sombere nacht verdwijnt Hasan (Erkan Bektaş) - een lokale bewoner die bekend staat om zijn dronkenschap, ontrouw en onrust - plotseling, waardoor de geruchtenmolen van de stad verder wordt aangewakkerd. Sommigen geloven dat Hasan is opgegeten door een beer, terwijl anderen met hun vinger wijzen naar Samet (Saygın Soysal), die onlangs ruzie had met de vermiste partij. Al snel volgt de klopjacht en wordt Aslı begraven in een lawine van lokale politiek en machtsdynamiek. Ze is in theorie een objectieve waarnemer, behalve natuurlijk dat ze ook een vrouw is. Ze kan het zich niet veroorloven om te doen alsof een van hen onschuldig is. Geconfronteerd met het onbekende, moet ze in zichzelf reiken om te ontdekken of ze heeft wat nodig is om dergelijke omstandigheden te overleven.

Snow and the Bear ging in première op het Toronto International Film Festival en won al zeven verschillende prijzen op meerdere Turkse filmfestivals.

Recensies

de Volkskrant
"'Een hypnotiserende thriller die mysterie en onheil ademt'”
Trouw
"'Beklemmende film in de sneeuw'”