De film

Songs of Earth

Regisseur Margreth Olin keert terug naar haar geboorteplaats, de betoverende vallei Oldedalen in Noorwegen, voor een liefdevolle ode aan zowel deze majestueuze omgeving als aan haar ouders.

Tijd: 92 min
Land: Noorwegen
Taal: Noors
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Jørgen Mykle (Zichzelf), Magnhild Mykløen (Zichzelf)
Regisseur: Margreth Olin
Releasedatum: 29/02/2024

Omschrijving

IJsblauwe gletsjers, klaterende watervallen, en knisperend groene loofbomen. Onder deze hemelse omgeving het zachte getik van de wandelstokken van de 84-jarige Jørgen, waarmee hij voorzichtig de keien op zijn pad trotseert. Zijn dochter, regisseur Margreth Olin, heeft een jaar lang gefilmd terwijl hij als gids door de spectaculaire Noorse vallei Oldedalen leidt, die hij op zijn duimpje kent.

Hoewel Margreth het gebied jaren geleden verliet, zijn haar (voor)ouders een stuk honkvaster. Ze groeiden er op, werden er verliefd, en stichtten er meerdere gezinnen. Incidentele aardverschuivingen en overstromingen met het verlies van geliefden tot gevolg horen ook bij het leven in de grillige natuur. Vader deelt gul zijn familieverhalen, wetenswaardigheden over het dorp, en anekdotes uit zijn eigen kindertijd, zoals ouderen dat kunnen doen. Maar tijdens zijn wandelingen, omringd door rotsen, dieren, én drones, heerst er rust.

Het adembenemende landschap wordt bijna uitsluitend begeleid door de geluiden van de natuur, die het London Contemporary Orchestra heeft vertaald in melodieën. Een groots natuurspektakel, gebouwd op een persoonlijke geschiedenis.

Songs of Earth is een natuurfilm, gebouwd op een persoonlijke geschiedenis, waar Liv Ullman en Wim Wenders als uitvoerende producenten graag hun handtekening onder zetten. “Our first love was nature. Let’s not forget…”

Official submission of Norway for the 'Best International Feature Film' category of the 96th Academy Awards in 2024.

Recensies

NRC
"Noors ‘Songs of Earth’ is een oogverblindende ode aan leven in symbiose met soms wrede natuur”
Trouw
"Nederig en gealarmeerd tegelijk”