De film

Spoorloos

Spannende verfilming van Tim Krabbé’s roman Het gouden ei, waarin een jonge vrouw tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk verdwijnt bij een pompstation. Haar man blijft jarenlang obsessief naar haar zoeken. George Sluizer's klassieker digitaal gerestaureerd.

Tijd: 107 min
Land: Frankrijk, Nederland
Taal: Nederlands, Frans
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Bernard-Pierre Donnadieu, Gene Bervoets, Johanna Ter Steege
Regisseur: George Sluizer
Releasedatum: 13/06/2024

Omschrijving

Stanley Kubrick noemde het “de angstwekkendste film die ik ooit heb gezien” – geen gering compliment van de maker van The Shining. Verontrustend, beklemmend en raadselachtig is deze psychologische thriller van George Sluizer zeker. Spoorloos geldt als een nagelbijtend verslag, vol onderhuidse spanning, over een plotselinge verdwijning en de gevolgen daarvan voor de achterblijvers. Op vakantie in Zuid-Frankrijk verliest Rex (Gene Bervoets) zijn vriendin Saskia (Johanna ter Steege) even uit het oog als ze halt houden bij een benzinestation. Ze is spoorloos verdwenen, jarenlang blijft hij naar haar zoeken. Een bizarre ontknoping volgt: de ontvoerder benadert Rex; als hij wil weten waar Saskia is, zal hij hetzelfde huiveringwekkende lot moeten ondergaan als zijn vriendin…
George Sluizers psychothriller was bij verschijning in 1988 gelijk een klassieker.

De verfilming van Tim Krabbé’s roman Het Gouden Ei won een Gouden Kalf voor beste film en kreeg een Amerikaanse remake (The Vanishing, 1993).

Recensies

VPRO Cinema
"Nog altijd erg beklemmend”