De film

Sun Children

De internationaal gelauwerde regisseur Majidi focust zich in zijn films op de leefwereld van kinderen. De twaalfjarige Ali en zijn vrienden gaan niet naar school. Ze werken hard in een garage en gaan op pad om te zakkenrollen.

Tijd: 99 min
Land: Iran
Taal: Farsi
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Ali Nasirian, Javad Ezzati, Rouhollah Zamani, Seyed Mohammad Mehdi Mousavi Fard
Regisseur: Majid Majidi
Release Date: 2020

Omschrijving

In Sun Children staat het thema kinderarbeid centraal. Kinderen die moeten werken om hun familie te ondersteunen en daardoor niet naar school kunnen, een situatie waarin tot op de dag van vandaag 152 miljoen kinderen zich in bevinden. De leefwereld van kinderen is waar de internationaal gelauwerde Majidi zich op focust in zijn films. Zijn film Children of Heaven (1998), die niet is uitgebracht in Nederland, was de eerst Iraanse film die was genomineerd door de Academy. Sun Children ontving vorig jaar op het filmfestival van Venetiƫ twee awards waaronder die voor Beste jonge acteur voor hoofdrolspeler Roohollah Zamani.

De twaalfjarige Ali en zijn vrienden gaan niet naar school. Ze werken hard in een garage en gaan op pad om te zakkenrollen. Alles om maar aan geld te komen om te overleven en hun families te helpen. Wanneer Ali per toeval de opdracht krijgt om een ondergrondse schat te vinden, verzamelt hij zijn vriendjes en gaan ze op zoek. Om in de buurt te komen moeten ze zich aanmelden bij de zonneschool, een liefdadigheidsorganisatie die lesgeeft aan straat- en werkende kinderen en die vlakbij de tunnel van de schat is.