De film

Tanja – Dagboek van een guerrillera

Het onthutsende verhaal van Tanja Nijmeijer: van idealistische studente tot lid van de beruchte FARC – een aangrijpende documentaire die de complexiteit van haar keuzes en de zoektocht naar identiteit binnen een gewapende strijd blootlegt.

Tijd: 86 min
Land: Duitsland, Nederland
Taal: Spaans, Engels, Nederlands,
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Tanja Nijmeijer
Regisseur: Marcel Mettelsiefen
Releasedatum: 31/08/2023

Omschrijving

Tanja, een Nederlands afgestudeerde laat begin jaren 2000 alles achter wanneer ze naar Colombia reist om les te geven.
Nadat ze zich bij de Colombiaanse guerrillagroep FARC aansluit, weet ze zich snel op te werken tot een van de gezichten van de organisatie voordat Interpol een arrestatiebevel tegen haar uitvaardigde. Geliefd door sommigen, gehaat door anderen, wordt ze uiteindelijk een sleutelfiguur in het Colombiaanse vredesproces. Ze voerde campagne voor vrede. Wie is deze vrouw eigenlijk?

Over de maker.
Marcel Mettelsiefen is meervoudig prijswinnend filmmaker, cameraman, fotograaf en producent. In 2017 werd hij genomineerd voor een Academy Award® in de categorie Best Documentary Short voor Watani: My Homeland. Zijn werk is onderscheiden met drie Emmy Awards en twee BAFTA’s. Hij is vooral bekend van zijn documentaires over de Syrische burgeroorlog – Syria: Children on the Frontline (2014), Children on the Frontline: The Escape(2016) en Watani: My Homeland (2016) – en zijn meest recente documentaire In Her Hands, die hij samen regisseerde met Tamana Ayazi. In Her Hands ging in première op TIFF en had Hillary en Chelsea Clinton als Executive Producers.

Recensies

Trouw
"Terugblikkend op de levenskeuzes van Farc-lid Nijmeijer schetst ‘Tanja: Dagboek van een guerrillera’ een genuanceerd beeld.”
NRC
"Genuanceerd maar enigszins onnodig”