De film

The Blue Caftan

Een warme aangrijpende, universele film waarin je ziet dat Liefde verschillende vormen kan aannemen.

Tijd: 123 min
Land: Marokko
Taal: Arabisch
Ondertiteling: Nederlands
Cast: Lubna Azabal, Ayoub Messiou, Saleh Bakri
Regisseur: Maryam Touzani
Releasedatum: 23/03/2023

Omschrijving

In The Blue Caftan toont regisseur Maryam Touzani (Adam) dat liefde verschillende vormen kan aannemen. De fenomenale acteerprestaties van Saleh Bakri en de Belgische Lubna Azabal (Incendies, Adam)) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film. Halim (Saleh Bakri) heeft samen met zijn vrouw Mina (Lubna Azabal) een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina's ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

The Blue Caftan wordt gedragen door het indrukwekkende acteerwerk van de drie hoofdrolspelers, Lubna Azabal, Saleh Bakri en debutant Ayoub Missioui, van wie Touzani de bewegingen en handelingen zo stileert dat ze perfect aansluiten bij het gelijkmatige tempo en de ingetogen sfeer van de film.

In Cannes werd de film met een staande ovatie ontvangen en won hij de FIPRESCI-prijs in het Un Certain Regard-programma.

Recensies

VPRO Cinema
"Een film over liefde in al zijn gedaanten”
NRC
"Hoe oprechte liefde uiteenlopende vormen kan aannemen”
de Volkskrant
"Je raak als kijker bedwelmd door de sensuele sfeer”